12 Groenen aanwezig!

De laatste jaren is het aantal deelnemers van ons Groene Draak Genootschap flink toegenomen.  Het is dan ook geen uitzondering dat er aan vijf of zelfs zes tafels gespeeld wordt. Maar vanavond was het rustig want meer dan de helft van de leden was afwezig.  Mogelijk heeft dit te maken met het lange hemelvaartweekend. Een weekend waarin ook verschillende mahjongevenementen georganiseerd  worden, succes voor iedereen die hier aan deelneemt!

Van de twaaf Groenen die gespeeld hebben was Karl de meest gelukkige! Met ruim 8000punten was hij  de terechte winnaar!

de uitslag

 

 

Kersenbloesem 3e ronde

Een goed bezette avond, 19 spelers kwamen naar Lopes Dias om met hun aanvalsdrift het klassement eens goed overhoop te gooien. Zo zie je maar weer dat bij Mahjong alles mogelijk is.

De avondwinnaar was onbetwist Jenneke die met 14.900 ook de koploper werd van het lopende seizoen met een voorsprong van bijna 9000 punten. Maar ook nu geldt “Alles is nog mogelijk”  De verliezer van de avond was Rene, die mocht de verliezersdraak een poosje thuis houden, maar hij kon nog net niet de rode lantaarn van Wim overnemen.

De volledige uitslagen en standen staan als vanouds HIER

Op 17 mei begint de tweede helft van het seizoen.
Uw wedstrijdleider zal dan helaas afwezig zijn.
Wie biedt zich aan?

Koen

Succesvolle 19e editie van Hilversum Denkt

Verslag van de organisatie Hilversum Denkt:

“Hilversum Denkt” vond ook dit jaar weer plaats in het centrum van Hilversum, op en rond de Kerkbrink. Het winkelende publiek maakte volop kennis met de verschillende denksporten: Mahjong, Othello, Speedcube, Bridge, Go, Schaken en Dammen.

Hoogtepunt was de verschijning van Mr X, een in speciaal schaakpak gehulde topschaker, die anoniem het land doorreist om de schaaksport te promoten. En Hilversum Denkt is natuurlijk een uitgelezen gelegenheid om Hilversum te bezoeken. Hij (het is een hij) bond de strijd aan met een fanatieke groep Hilversumse schakers en schakertjes op een groot speelveld met grote stukken. En… moest uiteindelijk toch een remise toestaan!

Ook nieuw dit jaar was een spannend toernooi van Othello spelers. Het 107e Dutch Open toernooi van de Nederlandse Othello Vereniging. Met dit jaar een internationaal gerenommeerde topspeler als gast, de japanner Makoto Suekuni, 9e op de wereldranglijst Othello spelers. Othello is als denkspel ontstaan in het begin van de 19e eeuw, de commerciële versie kwam eind 19e eeuw in zwang. Het vermoeden bestaat dat Othello oorspronkelijk een kinderspel is geweest dat gespeeld werd op een Go bord in de tijd dat Go in Japan terecht kwam. De uitslag van het toernooi:

  1. Makoto Suekuni
  2. Nicky van den Biggelaar
  3. Erwin van den Berg

Hilversum heeft veel bridgeclubs en heel veel thuisspelers, dus bridge hoort natuurlijk ook bij Hilversum Denkt. Dit jaar werd een nieuwe vorm gepresenteerd, KWIKbridge. Het is minder ingewikkeld, dus je kunt het sneller en makkelijker leren én spelen.

Ook Speedcube was vertegenwoordigd, dit jaar in de persoon van plaatsgenoot Ron van Bruchem, voormalig wereldrecordhouder speedcube. Het spel draait om het zo snel mogelijk oplossen van de bekende “Rubik’s kubus” waarvan Ron veel varianten demonstreerde.

De speluitleg van Tamara Havik, topspeelster Go, was ook in trek. Zij bracht bezoekers en vooral kinderen de eerste beginselen bij van dit mooie spel uit het Verre Oosten. De spelregels van Go zijn eenvoudig, na een uitleg van 5 minuten kun je al een potje spelen.

Ester van Muijen, topdamster en “DenksportDocent”, was dit jaar aanwezig om simultaan te spelen met de Hilversum Denkt bezoekers.

Veel publiek trok ook Mr. Chess en plaatsgenoot Hans Böhm. Hij speelde simultaan en iedereen kon een potje schaak meedoen.

De demonstratie van het spel Mahjong van het Gooise Mahjong genootschap “de Groene Draak” spreekt ook altijd mensen aan. De stenen en het bord, met magische afbeeldingen, trekken ieders aandacht. Mahjong is een gezelschapsspel dat met vier personen wordt gespeeld. Het is van oorsprong Chinees, bijna elke volwassen Chinees speelt Mahjong. Ook in Japan, Korea, de Filipijnen en Taiwan wordt Mahjong gespeeld, evenals – maar in veel mindere mate – in de westerse wereld. En natuurlijk ieder jaar op Hilversum Denkt.

 

De tweede speelavond Kersenbloesem 2023

We telden 18 deelnemers op deze tweede avond. Er zijn nog niet heel veel verschuivingen te vermelden. Jenneke ging met het Albasten Draakje naar huis. Freya veroverde de rode lantaarn van deze avond.
De standen vind u zoals gebruikelijk Hier.

 

Dan nog even dit:

Komende zaterdag is het weer Hilversum Denkt. Het evenement wordt op de kerkbrink gehouden en in de passage naar de Kerkstraat. Kom gerust even buurten.  We zitten voor de grote tent op de kerkbrink.

Op 21 mei is het Groene Hart Toernooi, in Alphen a d Rijn. Ze kunnen nog een aantal deelnemers plaatsen, dus meldt u aan. Inschrijven kan tot 13 mei.

Tot 3 mei
Koen

Hilversum Denkt 22 april 2023

Het jaarlijkse evenement “Hilversum Denkt” wordt dit jaar gehouden op zaterdag 22 april.

De doelstelling van het evenement is om meer bekendheid te geven aan de denksporten en Spellen die in Hilversum worden beoefend.

Het programma begint om 10.00 uur en wordt om 16.00 uur  afgesloten.  Ook dit jaar wordt er weer een grote tent gezet op de Kerkbrink in Hilversum, maar daarnaast zijn er ook een aantal nieuwe locaties waar demonstraties en/of wedstrijden worden gehouden. Deze bevinden zich voornamelijk in de “Kerkstraat passage” aan de rechter zijde gezien vanaf de Kerkbrink hoek Herenstraat. Dit is de toekomstige locatie van de Hilversumse Bibliotheek die nu nog gevestigd is op de ’s Gravelandse weg.
Daarnaast gaat dat centrum een opleidingscentrum worden voor de Omroep en een plaats waar kennis kan worden gemaakt met de diverse denksporten en spellen.

Hilversum Denkt van dit jaar neemt daar al een voorschot op door een groot aantal activiteiten daar plaats te laten vinden.

De groene Draak zelf staat zoals vanouds weer voor de Tent op de Kerkbrink. Daar demonstreren we ons mooie spel MahJong.
Als het slecht weer is staan we in de tent.

Kom gerust langs om een partijtje mee te spelen.

Meer informatie: https://www.hilversumdenkt.nl/ https://www.hilversumdenkt.nl/mahjong.html

We zien jullie in ieder geval op woensdag 19 maart in Lopes Dias.

Koen

Eerste Speelavond Kersenbloesem 2023

De eerste klap is een daalder waard. Dat moet Wobbe gedacht hebben toen hij zijn scorebriefje bekeek. Hij was er zo van onder de indruk dat het score briefje aan hun tafel aan beide zijden ingevuld is. Bij een totaal van 9000 tafelpunten scoorde hij 10540 punten bij elkaar. Hella stond ook nog positief, maar Jan Keevel had al zijn stokjes ingeleverd. 3600 punten in de min. Maar er was er een die nog meer ingeleverd heeft: Wim Lebbink sloot de avond af met -3880 punten

Alle uitslagen kan je “Hier “ vinden.
We zien elkaar weer over 14 dagen.

Koen

En de eindstand is:

Eigenlijk was het niet echt spannend meer en dat is het in de laatste ronde ook niet echt geworden. Een voorsprong van meer dan 10.000 punten haal je niet zomaar in. De beste score  van de avond ging naar Hans van der Poel met 10730 punten. Hij passeerde daarbij Annemiek Peetoom die slechts 280 punten bij elkaar speelde. Maar zij was niet de slechtste speler van de avond. Freya de Klerk mocht met -1640 punten de verliezersdraak in ontvangst nemen. Bij de vier koplopers scoorde Koen 5660 punten en Patricia 5450. Koen haalde daarbij Jelle in en eindigde als tweede.

Hier vind U de volledige uitslag inclusief de seizoensstanden

Over veertien dagen starten we met het Kersenbloesem seizoen. Maar eerst spelen we zaterdag het Witte Draak Toernooi met vooralsnog 14 speeltafels. We wensen alle deelnemers veel speelplezier en een hele fijne Mahjong dag.

Als u bij de opbouw van de zaal een handje wil helpen is voor U de zaal om 8:45 open. U bent van harte welkom.

Koen