Hilversum Denkt 2024 De Gooi en Eemlander bericht

Denkers aan zet in Hilversum. Tips en trucs van speedcube-toppers: ’Dit is beter dan YouTube’

Kubus-toppers Ron van Bruchem (links) en Rick Hamburger gaven uitleg.© foto Margot Brakel

Eddie de Paepe

HILVERSUM

Speedcubing, Paco Sako, Othello, GIPF project. Tijdens het Hilversum Denkt draaide het zaterdag niet alleen om de bekende(re) denksporten als schaken, dammen, mahjong, bridge en go.

Van ’s ochtends tien tot ’s middags vier stond de Kerkbrink en nabije omgeving in het teken van de ’beweging van de geest’. Belangstellenden, van jong tot oud, konden zelf aan de slag, kijken naar een demonstratie, een dam- of schaaksimultaan, of tips krijgen van een kenner.

Het jaarlijkse evenement tussen het winkelende publiek is opgezet door de gezamenlijke denksportverenigingen van Hilversum en de gemeente. Doel is de Hilversumse bevolking betrekken bij de plaatselijke clubs (schaken, mahjong, dammen, bridge en go). Nieuwe spelers zijn bij de verenigingen altijd van harte welkom.

Paco Sako

Tegelijkertijd worden minder bekende denksporten of varianten van oude bekenden in de spotlights gezet. Zoals Paco Sako, een bijzondere nieuwe vorm van schaken, waar je voor vrede speelt onder het motto: ’Dans met de koning en win!’. Of Othello (ook wel Reversi genoemd), waarbij je de schijven van de tegenstander moet insluiten. Of de abstracte spellenreeks GIPF project.

Bekende topspelers verleenden zaterdag hun medewerking aan het Hilversumse evenement, zoals Go-speelster Tamara Havik, schaker Hans Böhm, de jeugdige dammer Daniël Boxum en speedcuber Ron van Bruchem. Speedcubing is de kunst van het zo snel mogelijk oplossen van een Rubiks Kubus. Hilversummer Van Bruchem, die zaterdag zijn 57e verjaardag vierde, is een echte kenner. Zo stond hij in 2004 aan de basis van de World Cube Association en was hij in 2007 wereldrecordhouder speedcubing.

Aan het schaakbord het wisselvallige weer trotserend.© foto Margot Brakel

Grote rage

De bekende veelkleurige draaipuzzel in kubusvorm is in 1974 ontworpen door de Hongaar Ernő Rubik, maar werd pas jaren later een grote rage, vooral onder de jeugd. Toen de kubus in 1980 op de Nederlandse markt kwam, had de toen 13-jarige Van Bruchem hem al een tijdje kunnen uitproberen. ,,Ik had er een cadeau gekregen van iemand, die hem in Tsjecho-Slowakije had gekocht. Ik was een van de eerste in het land die er een had. Toen hij hier in de winkel lag, stonden er vijftig kinderen bij mij voor de deur om te helpen met oplossen.”

Vanwege de regen even verder in de tent.© foto margot brakel

YouTube

Zaterdag deelde de Hilversummer trucs en tips met bezoekers van het evenement, onder wie de 11-jarige Maurits Barelds. ,,Hij had een 3×3-kubus voor Sinterklaas gekregen”, vertelde zijn vader Robert. ,,Die kon hij nooit oplossen. Totdat hij vorige maand via YouTube tips kreeg. Dat maakt het toegankelijker voor een groot publiek en voorkomt frustratie. Want als je er eenmaal eentje hebt opgelost, wordt het extra leuk. Maurits heeft nu een lastigere kubus, een vijf bij vijf.” Hij luisterde even mee met het gesprek tussen zijn zoon en de kenner. ,,Dit is nog beter dan YouTube, hij krijgt nu uitleg over handelingen en strategie.”

Maurits luisterde en keek geconcentreerd naar Van Bruchem. ,,Hij doet het voor en ik wil het zelf ook nadoen”, verklaarde hij. Even later was het hem gelukt. ,,Deze vijf bij vijf is veel moeilijker. Ik heb het best wel lang geprobeerd, maar nu heb ik hem voor de eerste keer opgelost”, klonk het tevreden. ,,Ik onthou niet zo goed dingen, maar als ik iets vaker doe, lukt het wel. Ik ga hem vragen om het nog een keer voor te doen.” Van Bruchem vertelde dat het vooral een kwestie van veel oefenen is. ,,Iedereen kan het.”

© foto Margot Brakel

Wondere wereld

Aan het andere eind van de tafel assisteerde Rick Hamburger uit IJsselmuiden de vrienden Willem en Nout (11 jaar). ,,We komen eigenlijk voor het schaken”, vertelde Machteld Noordoven, de moeder van Willem. ,,Maar we hadden thuis nog een onopgeloste kubus liggen.” Hamburger gidste de jongens stap voor stap door de wondere wereld van de draaipuzzels, waarvan inmiddels meer dan duizend verschillende uitvoeringen zijn. Hoe zit een kubus in elkaar, wat is je startpunt, hoe ga je verder, en waar moet je vooral op letten?

Een bui trok over, andere denksporters verhuisden naar de droge tent, maar de ’cubers’ bleven dapper zitten. Willem en Nout volgden de reeks draai-aanwijzingen nauwgezet. ’Nu moet dit witte stukje naar de goede kant, tussen de twee goede kleuren.’ ’En nu draaien: omhoog, naar links, omlaag en naar rechts.’ Nout loste zijn kubus op en kreeg als eerste als beloning een nieuw exemplaar cadeau.

Geef een reactie