Verslag van het vriendelijkste toernooi

Verslag van het vriendelijkste en gezelligste toernooi van Nederland
Van onze verslaggever  : Jelte Rep

Op zaterdag 19  maart 2017, tegen 18.00 uur – het is de laatste zaterdag van de winter en dus zindert het fameuze Witte Draak Toernooi – is er geen blijer mens dan Jelle Duinsbergen. Het gaat heel goed met hem, hij is enthousiast en strijdlustig lid van de Groene Draak, hij wordt binnenkort vader, hij is morgen jarig, maar nu is zijn allergrootste wens in vervulling gegaan: hij torst de gewichtige en fel begeerde Witte Draak Trofee. Zijn naam zal voor altijd worden bijgeschreven in de eregalerij  als 18-de winnaar van het vriendelijkste en gezelligste toernooi van Nederland.

Het 18-de Witte Draak Toernooi maakte zijn naam als zinderend evenement opnieuw volledig waar. Het tussenklassement leek wel een mallemolen. Winnaars en verliezers tolden om elkaar en over elkaar. Om duizelig van de te worden. Maar uiteindelijk bleken dit de drie koelste, stressbestendigste en gelukkigste deelnemers te zijn:

 1. Jenneke Kragt Groene Draak 7732 punten
 2. Sandra van der Berkt Groene Draak 13110 punten

en de winnaar is …

 • 1.  Jelle Duinsbergen  Groene Draak 15104 punten

 • Jelle Duinsbergen, de blijste man ter wereld na zijn spectaculaire overwinning.


  Daar staan de uiteindelijke winnaars te stralen: Sandra van der Berkt (2), Jelle Duinsbergen (1) en Jenneke Kragt (3).

  Voortaan telt de Witte Draak vier speelrondes en dus waren er dit keer vier rondewinnaars. Zij kregen allen een schattig gelukspoppetje uitgereikt.

  Het eerste poppetje was voor Jellie van der Veen (6210 punten), het tweede voor Ria Rep (5270 punten), het derde voor Ingrid Houtepen (6678 punten) en de laatste voor Jelle Duinsbergen (15668 punten!). Ook het klassement was een rollercoaster. Hans Westgeest ging van plaats 50 via plaats 41 en 51 naar de Rode Lantaarn. Jenneke Kragt sjeesde van 32 naar 13 en 2 naar plaats 3. Sandra van der Berkt startte met plaats 4, steeg naar ronde 3 naar plaats 1e en belandde uiteindelijk als 2-de. Jelle Duinsbergen ging van 22 via de 19e en 27e plaats naar de top.
  Voor Jelle viel alles samen in de vierde en laatste ronde. Alles lukte hem. Als eerste natuurlijk de Dertien Wezen terwijl hij Oost was. Dat leverde in één klap 12.000  punten op. Maar ook na die klap bleef de wong aan zijn zijde en stroomden de punt zijn kant op. Jelle: ‘Het hield niet op!’
  In het eindklassement was Jit Bertelink de eerste positivo. Zij belandde met 14 punten op de 27-ste plaats en kreeg daarvoor een passende attentie.

  Plaats 1, 2 en 3, een full flush dus voor de Groene Draak en een leuk cadeau voor het Gooise mahjonggenootschap dat sinds enkele jaren het jaarlijkse toernooi organiseert. De organisatoren, Jennemiek van Gestel, Janet Visser, Patricia Schilte en Koen van Dijk, hadden het niet gemakkelijk door een aantal last minute afzeggingen, waardoor het aantal tafels van 14 naar 13 moest worden teruggebracht. Dat verliep zo soepel en geruisloos dat de meesten van de 52 deelnemers niets van die spanning hebben gemerkt.

  Er was immers spanning genoeg in het klassement. De Witte Draak heeft de eer het Nederlands NTS kampioenschap af te trappen. De speler met de meeste punten na drie van de vier toernooien mag zich Nederlands kampioen noemen. De drie andere NTS toernooien zijn het Groene Hart (Alphen aan de Rijn), de Oostpoort (Delft) en het afsluitende Bondstoernooi (plaats nog onbekend). Vanwege deze achterliggend competitie hebben de toernooibazen het aantal speelrondes aangepast: voortaan zijn er vier rondes van 75 minuten. De spelers hebben dan nog voldoende tijd bij te komen van de geleverde strijd en om de lunch te gebruiken – een veel geprezen hoogtepunt in Hilversum en ook nu weer tot de laatste kruimel en kroket verorberd.

  Naast de broodjes en kroketten werd ook een videofilmpje opgediend, gemaakt door Jelte Rep over de Mahjong Marathon van vorig jaar en bedoeld als opwarmer voor de tweede editie van dit spektakel. Helaas kon de beamer de kleurige beelden en de opwindende muziek niet aan. Ook de tussenstanden waren lastig te zien en zo presteerde dat apparaat het slechtste van alle aanwezigen. Het filmpje staat inmiddels op YouTube en daar kun je het bekijken zo vaak je wilt:

  https://www.youtube.com/watch?v=g6rIj3gg9o4&t=14s
  De volgende Witte Draak is op 17 maart 2018.

  Geef een reactie