Succesvolle 19e editie van Hilversum Denkt

Verslag van de organisatie Hilversum Denkt:

“Hilversum Denkt” vond ook dit jaar weer plaats in het centrum van Hilversum, op en rond de Kerkbrink. Het winkelende publiek maakte volop kennis met de verschillende denksporten: Mahjong, Othello, Speedcube, Bridge, Go, Schaken en Dammen.

Hoogtepunt was de verschijning van Mr X, een in speciaal schaakpak gehulde topschaker, die anoniem het land doorreist om de schaaksport te promoten. En Hilversum Denkt is natuurlijk een uitgelezen gelegenheid om Hilversum te bezoeken. Hij (het is een hij) bond de strijd aan met een fanatieke groep Hilversumse schakers en schakertjes op een groot speelveld met grote stukken. En… moest uiteindelijk toch een remise toestaan!

Ook nieuw dit jaar was een spannend toernooi van Othello spelers. Het 107e Dutch Open toernooi van de Nederlandse Othello Vereniging. Met dit jaar een internationaal gerenommeerde topspeler als gast, de japanner Makoto Suekuni, 9e op de wereldranglijst Othello spelers. Othello is als denkspel ontstaan in het begin van de 19e eeuw, de commerciële versie kwam eind 19e eeuw in zwang. Het vermoeden bestaat dat Othello oorspronkelijk een kinderspel is geweest dat gespeeld werd op een Go bord in de tijd dat Go in Japan terecht kwam. De uitslag van het toernooi:

  1. Makoto Suekuni
  2. Nicky van den Biggelaar
  3. Erwin van den Berg

Hilversum heeft veel bridgeclubs en heel veel thuisspelers, dus bridge hoort natuurlijk ook bij Hilversum Denkt. Dit jaar werd een nieuwe vorm gepresenteerd, KWIKbridge. Het is minder ingewikkeld, dus je kunt het sneller en makkelijker leren én spelen.

Ook Speedcube was vertegenwoordigd, dit jaar in de persoon van plaatsgenoot Ron van Bruchem, voormalig wereldrecordhouder speedcube. Het spel draait om het zo snel mogelijk oplossen van de bekende “Rubik’s kubus” waarvan Ron veel varianten demonstreerde.

De speluitleg van Tamara Havik, topspeelster Go, was ook in trek. Zij bracht bezoekers en vooral kinderen de eerste beginselen bij van dit mooie spel uit het Verre Oosten. De spelregels van Go zijn eenvoudig, na een uitleg van 5 minuten kun je al een potje spelen.

Ester van Muijen, topdamster en “DenksportDocent”, was dit jaar aanwezig om simultaan te spelen met de Hilversum Denkt bezoekers.

Veel publiek trok ook Mr. Chess en plaatsgenoot Hans Böhm. Hij speelde simultaan en iedereen kon een potje schaak meedoen.

De demonstratie van het spel Mahjong van het Gooise Mahjong genootschap “de Groene Draak” spreekt ook altijd mensen aan. De stenen en het bord, met magische afbeeldingen, trekken ieders aandacht. Mahjong is een gezelschapsspel dat met vier personen wordt gespeeld. Het is van oorsprong Chinees, bijna elke volwassen Chinees speelt Mahjong. Ook in Japan, Korea, de Filipijnen en Taiwan wordt Mahjong gespeeld, evenals – maar in veel mindere mate – in de westerse wereld. En natuurlijk ieder jaar op Hilversum Denkt.

 

Geef een reactie