Bondstoernooi 2016

Jelte Rep
Hilversum

Al heel  vroeg was het onrustig in het Noord-Brabantse dorp Berghem en dat zou de hele dag zo blijven ook. Want hier speelde zich het Bondstoernooi 2016 af, dat voor de NTS-spelers de spannende ontknoping van het mahjongjaar betekende. Het dorp (9700 inwoners) kent niet zoveel hoogtepunten: het jaarlijkse carnaval  als Knollenrijk, een kolossale kerk, een kolossaal gemeentehuis en een kolossaal dorpshuis, Berchplaets geheten. Maar dat vanuit heel  Nederland  op zo’n vroeg  uur de auto’s met zo’n 140  zwaar gemotiveerde deelnemers toestroomden om er een spelletje te spelen, dat hadden de Berghemers nog nooit meegemaakt.

Niet dat ze er veel van konden zien. Het toernooi speelde zich af in een compleet geblindeerde (maar wel prettige) ruimte, waar een legioen rode Chinese lampen voor een warme sfeer zorgde. Er werd gelijk geschiedenis geschreven, want toen voorzitter Jan Warbout het toernooi  opende was het 9:30 uur, de vroegste starttijd ooit. Niet alle deelnemers haalden dat vroege uur. Er waren maar liefst negen deelnemers niet op tijd, maar de doorgewinterde NTS-spelers waren als enigen geheel compleet – hoewel sommigen van hen zo vroeg waren opgestaan dat ze de hele dag nauwelijks wisten waar ze mee bezig waren.

De Groenen begonnen zoals gewoonlijk enthousiast en energiek aan het toernooi. Het ging niet alleen om de dagprijzen, maar het toernooi telde ook mee voor het Nederlands NTS kampioenschap. En daar waren de prijzen nog niet verdeeld. Anton Köster (Oostpoort), Janet Visser (Groene Draak) en theoretisch ook Jelte Rep (Groene Draak) maakten een kans.  Jelte moest al snel afhaken; het ratelen van de wekker om 06:00 uur had hem genekt. Hij zou als voorlaatste eindigen.

Hoe de strijd verliep was helaas niet te volgen. Er werden (wonderlijk genoeg)  geen tussenstanden doorgegeven, waardoor veel van de spanning, de vrolijkheid en het verdriet verloren ging. Rondvraag onder de Groenen bracht  toch wel  enkele opmerkelijke spelmomenten aan het licht. In Ronde 2 (van de 4)  lanceerde Ria Rep zich als kanshebber  voor de eerste plaats door een Dertien Wezen te maken. In dezelfde ronde claimde ook Jenneke Kragt een Dertien Wezen met de winnende steen van tafel.  Maar die zelfde steen werd ook opgeëist door Onno Kiviet voor Zeven Tweelingen. Wie mocht die steen nu hebben? Omdat het bij beiden om een winnend  limietspel  ging, mocht de speler die als eerste aan de beurt was de steen hebben: Onno in dit geval. Jenneke moest genoegen nemen met een wachtend spel, 1000 punten dus. Janet Visser werkte zich in Ronde 3 tussen de kanshebbers, maar gaf zichzelf niet veel kans, aangezien ze de flow niet kon vasthouden.

Voorafgaand aan de officiële (en enige) uitslag vond  de traditionele loterij plaats. Hier presteerden de Groenen matig. Alleen Peter den Hertog en Janet Visser kregen prijzen, resp. een geurkommetje en een Leerboek MCR. De winnaar van de NTS-prijsvraag  uit de Bonds Nieuwsbrief werd Herman van de Berg (Groene Hart).

Het hoogtepunt van de dag was evenwel diepgroen gekleurd. De winnaressen van het NTS-toernooi  bleken te zijn:

  1. Ria Rep               – Groene Draak 10049 punten
  2. Jenneke Kragt – Groene Draak 8809   punten
  3. Patrica Schilte – Groene Draak 7705   punten

Glunderend poseerde het drietal met hun fraaie prijzen.Jenneke Kragt (2e) - Ria Rep (winnaar) - Patricia Schilte (3e)

Ria Rep moest wèl afstand doen van haar titel Nederlands NTS kampioen. Die titel en bijbehorende plaquette gingen naar Anton Köster, die op een matige 8-ste plaats eindigde maar een voldoende puntenvoorsprong had opgebouwd.

Rond 18 uur was het weer rustig als altijd in Berghem.

Een gedachte over “Bondstoernooi 2016

Geef een reactie