En de winnaar is … Jenneke!

winnaars 2015
Een beetje beduusd poseren de drie grootse winnaars van de Witte Draak 2015: André Rijnders (2), Jenneke Kragt (1) en Corrie Gramser (3). De begerenswaardige Witte Draak Wisseltrofee staat tot 19 maart 2016 in het Gooi. .

HILVERSUM – De zestiende editie van de Witte Draak zinderde als nooit tevoren. Al in de eerste ronde was duidelijk dat er records zouden sneuvelen en dat vooral de dames als leeuwinnen zouden vechten. Aangemoedigd door een bonus voor iedere rondewinnaar – een vrolijk gelukspoppetje – ontwikkelde zich een titanenstrijd en sneuvelden reputaties als bowlingkegels.

Nadat tegen zessen de gong voor het laatst geslagen was en rekenmeester Dirk Dekema de uitslag bekend maakte, konden drie moegestreden maar trotse winnaars worden gehuldigd. André Rijnders, aanvoerder na de eerste ronde, werd uiteindelijk tweede. Boven hem en onder hem twee strijdlustige dames. Nummer 3 werd dark horse Corrie Gramser en overtuigend nummer 1 WitteDraak-routinier Jenneke Kragt.

Bijna een record!
Jenneke behaalde de indrukwekkende score van bijna 19.000 punten. Een nieuw record in de rijke geschiedenis van het toernooi? Nee, dat niet. Een duik in de archieven bracht aan het licht dat in 2012 Dicky Rep de Witte Draak won met een puntentotaal van 22.629. De recordhoudster kon dit jaar niet aanwezig zijn. Anders had ze waarschijnlijk de nagels van haar vingers gebeten vanwege de zinderende spanning.

Al vroeg op de Dag van de Witte Draak verzamelden zich 56 nerveuze spelers in zalencentrum De Akker en luisterden met ongeduld naar het openingswoord van Koen van Dijk, dienstdoend toernooileider. Hij dankte Joost van Doorne voor zijn jarenlange inzet voor het toernooi. Het Gooise mahjonggenootschap De Groene Draak heeft de organisatie van hem overgenomen, zodat ook Joost een kans heeft de begerenswaardige wisseltrofee een jaar onder zijn hoede te hebben.

Rondewinnaars
Nieuw dit jaar was dat de rondewinnaars werden beloond met een gelukspoppetje. De eerste ronde won André Rijnders met bijna 8000 punten. De tweede ronde verraste Leonie Steur door vanaf de 40ste plek naar de eerste plaats te stijgen. De derde ronde was voor good old Albert de Bakker. In de vierde ronde sloeg Patricia Schilte toe. Zij scoorde meer dan 11.000 punten, net als Jenneke Kragt overigens. De vijfde ronde werd gewonnen door Corrie Gramser. Zij maakte twee mahjongs van ruim 7.000 punten. En in de zesde ronde sloeg Franca de Vos ongenadig toe en sprong van de 48ste naar de 12e plaats. De winnaar werd Jenneke Kragt. Zij scoorde in de tweede, vierde en vijfde ronde goed, (3x 2e plaats) waardoor ze overtuigend winnaar werd van de 16de editie van het Witte Draak toernooi. Ze mocht naast de begerenswaardige Witte Wisseltrofee ook een prachtig glazen draakje mee naar huis nemen.